ΟΙΥΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΞΕΠΑΓΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΌ ΤΟΜΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΞΕΠΑΓΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΌ ΤΟΜΈΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΌ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 21.9.2023 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Α ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΩΡΑ 11.00.

Η αντίδραση  της ΟΙΥΕ ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί στη Βουλή αύριο Πέμπτη στις 21/9/2023,  υπήρξε έγκαιρη και ξεκάθαρη από την αρχή της δημοσιοποίησής του, με σχετική μας ανακοίνωση στις 28/8/2023 που μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.  Τεκμηριώσαμε τα αρνητικά στοιχεία που είναι σε βάρος των εργαζομένων.

Επιπρόσθετα: Η τροπολογία περί “ξεπαγώματος των τριετιών” των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, η οποία ήρθε την τελευταία στιγμή ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ουσιαστικά δεν απαντά στο πρόβλημα της 12χρονης χαμένης προϋπηρεσίας των εργαζομένων λόγω Μνημονίων. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη τροπολογία, συνιστά μάλιστα έναν αδιανόητο εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων και του συνόλου των πολιτών .

Επισημαίνουμε τρία  (3) επιπλέον απαράδεκτα σημεία της τροπολογίας που δικαιολογούν την άποψή μας περί εμπαιγμού των εργαζομένων

  • Το ξεπάγωμα των τριετιών αναστέλλεται αυτοδικαίως από την 1.1.2027, εφόσον  η ανεργία τότε θα είναι πάνω το 10% (υπολογιζόμενη σε ετήσια βάση) και μέχρι να πέσει ξανά κάτω από το 10%! (παραγρ. 6 άρθρου 1 της τροπολογίας)
  • Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί ανα πάσα στιγμή  με απόφασή του, να αναστείλει το ξεπάγωμα των τριετιών και πιο νωρίς από το 2027! (παραγρ. 7 του άρθρου 1 της τροπολογίας)
  • Φροντίζει να αποφύγει τυχόν δικαστικές προσφυγές εργαζομένων για τη χαμένη 12ετία που είχαν παγώσει οι τριετίες αναφέροντας χαρακτηριστικά:  “Καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρονται στις παρ. 1, 2 και 3, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από την 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023.” (παραγρ. 5 άρθρου 1 της τροπολογίας)

Ειδικότερα, τονίζουμε ότι:

  1. Οι «τριετίες» θα χτίζονται από 1/1/2024. Δηλαδή διαγράφονται 12 χρόνια δουλειάς από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας μας. Για παράδειγμα εργαζόμενος, που έγινε η πρόσληψη του, το Μάρτιο του 2012, και μετά την αύξηση των 78 ευρώ μικτών θα την δει το Μάρτιο του 2027! Για τους προσληφθέντες πριν το 2012, θα την δουν στην καλύτερη περίπτωση το 2025.
  2. Δεν καταργείται  ο “κόφτης” της υψηλής ανεργίας (10%) αλλά ούτε ο κόφτης των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Είναι σαφές ότι εάν η ανεργία είναι υψηλή ή δημιουργείται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αυτή η απόφαση θα μπορεί να αναθεωρηθεί άμεσα με κυβερνητική απόφαση
  3. Οι αυξήσεις στις τριετίες αφορούν μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και όσους από 1/1/2024 καλύπτονται από εν ισχύ Συλλογική Σύμβαση, η οποία έχει πρόβλεψη που κατοχυρώνει την προϋπηρεσία. Υπάρχει όμως ένας τεράστιος αριθμός  εργαζομένων, ο οποίος όταν, εάν και όποτε κατοχυρώσει την τριετία, η αύξηση που προκύπτει θα συμψηφίζεται με τον μισθό τους. Για παράδειγμα εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με 860 ευρώ όταν συμπληρώσει τριετία, το 2027, δεν θα πάρει καμία αύξηση αφού η προσαύξηση της τριετίας που υπολογίζεται στον κατώτερο μισθό (780 x 10% = 858 €) θα είναι μικρότερη του μισθού που ήδη παίρνει, θα πρέπει να περιμένει το 2030 για να πάρει την επόμενη τριετία.
  4. Επιπλέον, με τη θεσμοθέτηση των “συμβάσεων κατά παραγγελία” και των “ελάχιστων ωρών εργασίας”, ποιός εργαζόμενος θα καταφέρει να ασφαλιστεί με 900 ένσημα που αντιστοιχούν σε μια 3ετία εργασίας?

Η ΟΙΥΕ συμμετέχει μαζικά και ενωτικά στην Απεργία των συνδικάτων αύριο Πέμπτη 21/9/2023 και στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων και των συνδικάτων κάθε πόλης.  Στην Αθήνα στην συγκέντρωση του Ε.Κ.Α. στην Πλατεία Συντάγματος  και ώρα 11.00 π.μ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΥΕ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment