Δελτίο Τύπου – Ανακοίνωση ΟΙΥΕ: Φτάνει πια με τα εργατικά ατυχήματα. Να μην ξαναθρηνήσουμε άλλον εργαζόμενο.

Αθήνα, 12/10/2022

Τα δύο πρόσφατα εργατικά ατυχήματα, το πρώτο σε αποθήκη ηλεκτρονικού εμπορίου στο Μενίδι που ήταν και θανατηφόρο και το δεύτερο σε κατάστημα της εταιρείας Jumbo στο Παγκράτι, ήρθαν να μας υπενθυμίσουν ότι εργατικά ατυχήματα δεν συμβαίνουν μόνο στη βιομηχανία και τις οικοδομές, αλλά και στο εμπόριο – υπηρεσίες.

Τα παραπάνω  εργατικά δυστυχήματα ήρθαν επίσης να προστεθούν στο «μαύρο» ρεκόρ που καταγράφει η Ελλάδα σε εργαζόμενους  που χάνουν τη ζωή τους, εν ώρα εργασίας, από την αρχή του έτους.

Ήδη, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα 43 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους χώρους δουλειάς, μόνο και μόνο γιατί οι εργοδότες παραμένουν ανεξέλεγκτοι, δεν τηρούν καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές επιδιώκοντας μόνο να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Πίσω όμως από τις τεράστιες εργοδοτικές ευθύνες κρύβεται η υποβάθμιση, η υποστελέχωση και εν τέλει η προϊούσα απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ, οι οποίοι με ευθύνη του Υπ. Εργασίας έχουν υποτιμήσει πλήρως τα θέματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η απουσία ελέγχων μαζί με τα εξαντλητικά ωράρια και τη γενικευμένη ασυδοσία στους χώρους δουλειάς  οδηγούν σε συνεχόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Φθάνει πια με τα εργατικά ατυχήματα!

 

Διεκδικούμε:

 

  • Άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών σε προσωπικό και μέσα.
  • Εντατικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων και των σωματείων.
  • Περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβατικούς εργοδότες.
  • Συνολικό συνεκτικό σχέδιο για τις πολιτικές υγείας και ασφάλειας και όχι άλλα ευχολόγια.

Για την ΟΙΥΕ

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

 

 

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment