Δελτίο Τύπου ΟΙΥΕ: Όμηροι στην γραφειοκρατία του ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι που ασθένησαν με Covid – 19.

Αθήνα, 3/12/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΑΣΘΕΝΗΣΑΝ ΜΕ COVID-19

Την ταλαιπωρία των εργαζομένων, όχι μόνο του κλάδου των super markets, αλλά όλων των κλάδων, που είχαν την ατυχία ν’ ασθενήσουν με COVID-19, αναδεικνύει με επιστολή του προς τον ΕΦΚΑ το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων επιχείρησης «Ελληνικές Υπεραγορές ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ». Όπως τονίζεται στην επιστολή, «οι εργαζόμενοι που νοσούν με κορονοϊό δυσκολεύονται πολύ να λάβουν ιατρική βεβαίωση (γνωμάτευση και αναρρωτική άδεια) για το διάστημα της αναγκαστικής απουσίας», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις «όσοι καταφέρνουν τελικά να λάβουν αναρρωτική άδεια, ενημερώνονται από τις επιτροπές του ΕΦΚΑ ότι δεν δικαιούνται να πληρωθούν, με το ίδιο σκεπτικό περί ασυμπτωματικού κρούσματος».

Επί της ουσίας, ο ίδιος ο Ασφαλιστικός Φορέας προτρέπει τους εργαζόμενους, που έχουν νοσήσει με COVID – 19,  να λάβουν άδεια από τον εργοδότη τους με την απαράδεκτη διαδικασία, που ισχύει για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα, και η οποία προβλέπει ότι ο εργαζόμενος αναπληρώνει σταδιακά το 50% των χαμένων ωρών χωρίς αμοιβή (!).

Για ακόμα μία φορά αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η υποκρισία της περιβόητης «ατομικής ευθύνης» που αναπαράγεται.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να σταματήσουν άμεσα τον εμπαιγμό των εργαζομένων  που ασθενούν με  COVID – 19 από τον ασφαλιστικό φορέα.

Για την ΟΙΥΕ

 

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment