Διαμαρτυρία εργαζομένων για την πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών

Αρχική Δημοσίευση: “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ” 14.4.2016

ilektroniki-athinon-erg

Ένταση επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί η διοίκηση της εταιρείας «Ηλεκτρονική Αθηνών» στο κτίριο του ΕΒΕΑ, καθώς εργαζόμενοι εισέβαλαν για να διαμαρτυρηθούν για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση πτώχευσης της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι, παράλληλα, κατηγορούν την διοίκηση της εταιρίας ότι δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και απαιτούν απαντήσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Ιωάννη Στρούτση σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεών τους.

Η εταιρία λιανικών πωλήσεων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών απασχολούσε περί τους 450 υπαλλήλους.

Η ένταση έληξε με την αποχώρηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι αυθόρμητα εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η εταιρία, τον οποίο τον χαρακτήρισε «δόλιο και καταχρηστικό». «Εν κρυπτώ, κατέθεσε μία αίτηση πτωχεύσεως, η οποία έγινε, χωρίς να υπάρξει διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να παραμένουν ξεκρέμαστοι εκατοντάδες εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραγεωργόπουλος διευκρίνισε ότι, μετά από την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων, ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση, την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσία της Ομοσπονδίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αναστροφής της πτωχευτικής διαδικασίας και επαναλειτουργίας της εταιρίας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο κ. Στρούτσης τους έθεσε θέμα ρευστότητας, λέγοντας τους ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν. «Νομίζω ότι αυτό δεν είναι μείζονος σημασίας, μπορούν να ανευρεθούν τρόποι να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση με όλους τους εργαζόμενους ενεργούς και με την εταιρία αυτή, η οποία έχει μία παράδοση δεκαετιών, να τίθεται ξανά σε επαναλειτουργία» τόνισε ο κ. Καραγεωργόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο σκοπός είναι να δουλεύουν οι επιχειρήσεις και να μην κλείνουν. «Σε περίπτωση», πρόσθεσε, «που η εταιρία δεν μπορέσει να επαναλειτουργήσει, οι εργαζόμενοι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποζημιωθούν».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος Παναγιώτης Κυριακούλιας, έθεσε το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων των εργαζομένων. Όπως δήλωσε, οι εργαζόμενοι είναι πάρα πολύ ανήσυχοι, «καθώς η εταιρία έκλεισε μέσα σε μία νύχτα, χωρίς καμία ενημέρωση ότι πτώχευσε». «Σε αυτή τη φάση, αυτό που προέχει είναι η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους και η καταβολή της πλήρους αποζημίωσής τους, έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν και να μην χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους» κατέληξε ο κ. Κυριακούλιας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν τη διοίκηση της εταιρίας ότι δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Η εταιρία λιανικών πωλήσεων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών απασχολούσε περί τους 450 υπαλλήλους.

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Με τους εργαζομένους της εταιρείας συναντήθηκαν το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο γ.γ. του υπουργείου, Ανδρέας Νεφελούδης.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πάγια δέσμευση του υπουργείου για την υποστήριξη του δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλη τη φάση εξέλιξης της πτωχευτικής διαδικασίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «το Υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των εργαζομένων, ενεργοποιώντας προγράμματα που έχει στη διάθεση του (όπως το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης), ενώ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ασκήσουν ένδικα μέσα για την αξιοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις τους, ιδίως δε τις αποζημιώσεις».

Κοινοποίησε το: