Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου ΟΙΥΕ: Για την “Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας”.

Αθήνα, 8/3/2022

8 Μάρτη – ΕΙΡΗΝΗ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού διεκδικούσαν «Ελευθερία, Iσότητα, Αδελφότητα» στις Βερσαλλίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών.

Το 1908 διαδήλωσαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η άνθιση του γυναικείου κινήματος την δεκαετία του 60, είχε ως αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη το 1975, να θεσπίσουν την 8η του Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σε όλη την ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας, η ίδια η ζωή έδειξε, πως τα δικαιώματα όχι μόνο δεν είναι δεδομένα, αλλά χρειάζεται διαρκής αγώνας τόσο για την κατάκτηση και διεύρυνσή τους, όσο και συνεχή επαγρύπνηση για την διατήρησή τους.

Στις μέρες μας, όπου ζούμε την έξαρση κάθε είδους ανισοτήτων, κοινωνικών, οικονομικών, φυλετικών, και ιδιαίτερα στην περίοδο που οι γυναικοκτονίες ολοένα και αυξάνονται, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, αποκτά βαρύνουσα σημασία. Η σημερινή ημέρα, δεν είναι μόνο μια μέρα γιορτής για το γυναικείο κίνημα, αλλά και μια μέρα ιστορικής μνήμης και, υπόσχεσης αγώνων.

  • Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
  • Τιμούμε τους αγώνες για την Γυναικεία Χειραφέτηση.
  • Τιμούμε τους αγώνες των εργαζόμενων Γυναικών.
  • Θα είμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζόμενων και αγωνιζόμενων Γυναικών.

Για την ΟΙΥΕ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment