ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Αθήνα, 11/6/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ο.Ι.Υ.Ε.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 18.00

 ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΕΝ (ΑΜΕΡΙΚΗΣ 11, ΑΘΗΝΑ, 2Ος ΟΡΟΦΟΣ)

Τα τρία και πλέον χρόνια της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας έχουν εκθεμελιώσει τα θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Πολύ περισσότερο όμως  οι αντεργατικές πολιτικές έχουν χτυπήσει τις γυναίκες.

Η ανεργία των γυναικών έχει ανέλθει σε δραματικά επίπεδα, ενώ οι ευέλικτες και επισφαλείς θέσεις εργασίας τείνουν να αποτελέσουν γυναικείο «προνόμιο».

Την ίδια στιγμή, τα συνδικάτα βάλλονται από παντού, η συνδικαλιστική  δράση  στοχοποιείται, διαπομπεύεται και ποινικοποιείται.

Στον ιδιωτικό τομέα, η συλλογική συνδικαλιστική δράση μέσα σε καθεστώς επαπειλούμενης ανεργίας και απολύσεων, εργασιακής επισφάλειας και εκτεταμένης εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Για τις γυναίκες η συμμετοχή στα συνδικάτα είναι σχεδόν «απαγορευμένη»

Εμείς όμως επιμένουμε.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε και μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, η συμμετοχή των γυναικών στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι απλά χρήσιμη. Είναι απολύτως αναγκαία για την αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών, οι οποίες δυσανάλογα βάλλονται μέσα σε μια αγορά εργασίας που κάνει διακρίσεις με βάση και το φύλο.

Η ΟΙΥΕ, εκπροσωπώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στους κλάδους του Εμπορίου και των ιδιωτικών Υπηρεσιών, όπου οι γυναίκες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της απασχόλησης, συμμετέχει στο πρόγραμμα:

«ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΥΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΟΥΣ»

που υλοποιείται από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και χρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ.

Για το σκοπό αυτό, η ΟΙΥΕ έχει ήδη συστήσει Δομή Ισότητας, η οποία απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που είναι μέλος στα συνδικάτα και θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτά.

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των εργαζομένων γυναικών, της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους  και της ενθάρρυνσης της  συμμετοχής τους στα σωματεία – μέλη της ΟΙΥΕ, διοργανώνουμε εκδήλωση – ημερίδα την Τετάρτη 12/6/2013 και ώρα 18.00 στα γραφεία της ΧΕΝ (Αμερικής 11 – 2ος όροφος) για να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, να ανταλλάξουμε πληροφόρηση και  εμπειρίες αλλά και να οργανώσουμε τη συλλογική μας δράση μέσα από τα συνδικάτα και την Ομοσπονδία μας.

Για την  ΟΙΥΕ

 

Κοινοποίησε το: