Η ΕΣΕΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΣΕ

οιυε

Αθήνα, 9/9/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ΕΣΕΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΣΕ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ

 

Η ΕΣΕΕ, δια του Προέδρου της Β.Κορκίδη, επανήλθε και επισήμως στην πρόταση για μείωση των μισθών στο Εμπόριο κατά 13%, χρησιμοποιώντας τα ίδια έωλα επιχειρήματα και εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους διλλήματα.

Για μια ακόμα φορά επισημαίνουμε, ότι  η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι καταστροφική και για το μικρομεσαίο εμπόριο το οποίο εκπροσωπεί, αλλά και για τους εργαζόμενους εμποροϋπαλλήλους.

Είναι απορίας άξιον και θα πρέπει να μας απαντήσουν πειστικά η ΕΣΕΕ και ο Πρόεδρός της, γιατί μετατοπίζονται και ταυτίζονται πολιτικά με την ανάλγητη νεοφιλελεύθερη λογική της Τρόικας  και της δικομματικής κυβερνητικής κοινοπραξίας για νέο τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων, το οποίο αντικειμενικά οδηγεί σε συρρίκνωση της ζήτησης και σε νέο γύρο λουκέτων των εμπορικών επιχειρήσεων.

Ποιον εκπροσωπεί άραγε η ΕΣΕΕ;

Εμείς απλά θυμίζουμε ότι στο προοίμιο της περσινής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης (26/7/2012), που φέρει και την υπογραφή του κ. Κορκίδη, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

 

«……. Τα συμβαλλόμενα μέρη αναγνωρίζουν ότι οι μέχρι σήμερα ασκηθείσες  οικονομικές – φορολογικές πολιτικές και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Μνημονίου, αποδεικνύονται εξαιρετικά αναποτελεσματικές και έχουν οδηγήσει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο βαθιάς ύφεσης, δραματικής πτώσης της εγχώριας ζήτησης και εξαιρετικά υψηλών και δυσβάσταχτων για την κοινωνική συνοχή ποσοστών ανεργίας…» και παρακάτω:

«….Συνεπώς και στο πλαίσιο της κρίσιμης για τη χώρα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, τα συμβαλλόμενα μέρη θεωρούν ότι πρέπει να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών, ανάλογα και με τις ιδιαίτερες συνθήκες των επιχειρήσεων λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις επείγουσες ανάγκες κοινωνικής προστασίας και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, που καταρρέει από την έλλειψη οικονομικής και χρηματοδοτικής ρευστότητας με συνέπεια τη συρρίκνωσή της και τη δραματική αύξηση της ανεργίας.» 

 

Άραγε τι άλλαξε από πέρυσι, ώστε η ΕΣΕΕ να αλλάξει θέση στο ζήτημα της ΣΣΕ Εμπορίου;

Μήπως όλα αυτά έχουν να κάνουν με πολιτικά – κομματικά παιγνίδια και βλέψεις ορισμένων εμπόρων, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του κλάδου και των εργαζομένων;

Η ΕΣΕΕ και ο κ. Κορκίδης εμφανίζονται φέτος με τον «μπαμπούλα» της Τρόικας, η οποία δήθεν απαιτεί μείωση του μισθού στο εμπόριο -32% (άραγε ξέρει κάτι ο κ. Κορκίδης; Έχει κάποια «εσωτερική» πληροφόρηση;) και για να μας «σώσουν» από τις ατομικές συμβάσεις, μας «κάνουν τη χάρη» να μας υπογράψουν μείωση μόνο με -13%!!

 

 

Οι εργαζόμενοι απαντάμε καθαρά:

 

  • Τη λογική της Τρόικας και της δικομματικής συγκυβέρνησης δεν την αποδεχόμαστε.
  • Τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα για νέο πετσόκομμα μισθών και κατάργηση των ΣΣΕ τα επιστρέφουμε.
  • Τον «μπαμπούλα» των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των μισθών πείνας των 586 € δεν τον φοβόμαστε.
  • Αντίθετα τον καταπολεμούμε καθημερινά και με πείσμα, παρά τους εκβιασμούς των εργοδοτών και την απειλή της ανεργίας, μέσα στους χώρους εργασίας, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στους εμπορικούς συλλόγους της ΕΣΕΕ, που υποτίθεται ότι δεσμεύονται από την εφαρμογή της ΣΣΕ, πλην όμως δεν την εφαρμόζουν.

 

Η Ομοσπονδία, τα Σωματεία της και οι εργαζόμενοι, θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο να κρατήσουμε τους μισθούς και τα δικαιώματά μας

σε επίπεδα αξιοπρέπειας.

 

  • Διεκδικούμε την ανανέωση της κλαδικής ΣΣΕ του Εμπορίου, χωρίς μειώσεις μισθών και άλλες περικοπές.
  • Διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε την ίδια την ύπαρξη και εφαρμογή της κλαδικής μας ΣΣΕ:
  • ενάντια στις τροϊκανές επιταγές για κατάργηση τους,
  • ενάντια στις κυβερνητικές υποδείξεις προς τους «κοινωνικούς εταίρους» για «ρεαλισμό»,
  • ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια του κ. Βρούτση για οριστική καθιέρωση της εργασιακής ζούγκλας.
  • ενάντια στις εργοδοτικές λογικές για πάση θυσία ξεζούμισμα των εργαζομένων στο όνομα της κρίσης και της τροικανής ανταγωνιστικότητας.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς των ατομικών συμβάσεων, της μετατροπής της εργασίας τους σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασίας και να ενταχθούν στα σωματεία, όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την υπογραφή και την εφαρμογή κλαδικής ΣΣΕ, να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Η ΟΙΥΕ το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τα σωματεία της, θα καθορίσει τη στάση της απέναντι στο ζήτημα της ΣΣΕ με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις.

 

Για την ΟΙΥΕ

 

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment