Δελτίο τύπου – Ανακοίνωση ΟΙΥΕ: Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία του Υπ. Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6/11/2022

Αθήνα, 3/11/2022

 

Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την αιφνιδιαστική και απαράδεκτη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπ. Ανάπτυξης και προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6/11/2022.

Χωρίς καμία διαβούλευση και διάλογο με τις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών στο Εμπόριο και λίγες εβδομάδες μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και τη λειτουργία των αντίστοιχων Κυριακών, προτού στεγνώσει το μελάνι στη ρύθμιση της 2ας Σεπτέμβρη (ν.4965/άρθρο 6), επιτρέπεται ξανά η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοέμβρη με αιφνιδιαστική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο (Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας), ενώ μεθοδεύει μέσω «διαβούλευσης» την εφαρμογή νέου πλαισίου για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Το μόνο που αποδεικνύει η βιασύνη της κυβέρνησης  είναι ότι, αυτό που τη νοιάζει είναι να εξυπηρετήσει τις λίγες μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και αλυσίδες καταστημάτων, οι οποίες επιδιώκουν να καταργήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων για την Κυριακή αργία και να ισοπεδώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που οι μεγάλες αλυσίδες ήδη είχαν προαναγγείλει τη λειτουργία τους την Κυριακή 6/11/2022 με την αλλαγή των προγραμμάτων των εργαζομένων!

Η ενέργεια του Υπ. Ανάπτυξης είναι απαράδεκτη, ειδικά από τη στιγμή που έχουν καταργηθεί και μάλιστα με νόμο της σημερινής κυβέρνησης, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις Νοεμβρίου – Μαΐου και δεν υπάρχει πλέον απολύτως καμία νομιμοποιητική βάση ή άλλη ανάγκη,  για το άνοιγμα των καταστημάτων την ειδικά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων στο Εμπόριο έχουν πάγια θέση για την Κυριακή αργία, αντιτίθενται στην απαράδεκτη μεθόδευση του Υπ. Ανάπτυξης και ζητούμε την άμεση απόσυρσή της.

Η Ομοσπονδία μας συνεχίζει τον αγώνα της για περιφρούρηση της Κυριακής – Αργίας και τη νομοθετική της κατοχύρωση, καλώντας ταυτόχρονα τους εργοδότες σε κοινή συνεννόηση για την υπεράσπισή της από τις εκάστοτε κυβερνητικές παρεμβάσεις που σαφώς ευνοούν τα μεγάλα συμφέροντα, χτυπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χειροτερεύουν τις συνθήκες εργασίας των εμποροϋπαλλήλων.

 

Για την ΟΙΥΕ

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment