Ανακοίνωση – Κάλεσμα ΟΙΥΕ, στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Αθήνα, 24/10/2022

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΟΥΝ. 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

 ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό τομέα,

Στις 9 Νοεμβρίου συμμετέχουμε μαζικά και αγωνιστικά στη μεγάλη Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και όλα τα εργατικά συνδικάτα!  Η Απεργία αυτή πρέπει και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που θα είναι η αφετηρία ανατροπής των εδώ και χρόνια συνεχιζόμενων αντεργατικών πολιτικών. Για αυτό όλες και όλοι πρέπει να δώσουμε, μαζική, δυναμική και ενωτική παρουσία στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Να ληφθούν τώρα μέτρα για την ακρίβεια, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την ενίσχυση των εργαζομένων και των νοικοκυριών.

Μετά από 12 χρόνια σφοδρής λιτότητας και φτωχοποίησης εργαζομένων και μικρομεσαίων, παρά την τυπική έξοδό μας από τα μνημόνια, την πανδημία και την ενισχυμένη εποπτεία, βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα της απόλυτης ανέχειας, με τα λαϊκά νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές βιοτικές τους ανάγκες: ενέργεια, θέρμανση, τρόφιμα και στοιχειώδη ήδη διαβίωσης. Σήμερα,  πάνω από 3.000.000 πολίτες είναι στα όρια της φτώχειας.  Ο πληθωρισμός, έχει ξεπεράσει το 12%, οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά είναι καθημερινό φαινόμενο. Η κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση δε λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Διεκδικούμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας, μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ) και την ενίσχυση των εργαζομένων, των νοικοκυριών με αυξήσεις μισθών.

Να αντισταθούμε στην εργασιακή ζούγκλα.

Ταυτόχρονα η κατάσταση στο εργασιακό μέτωπο χειροτερεύει συνεχώς. Μετά τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους, ήρθε να προστεθεί στη φαρέτρα των εργοδοτών και ο Ν. 4808/21 και άλλες αντεργατικές διατάξεις του Υπ. Εργασίας, που εξαφάνισαν  τα τελευταία υπολείμματα του εργατικού δικαίου, κατάργησαν το 8ωρο-40ωρο, ενίσχυσαν  την εργασιακή ευελιξία υπέρ του εργοδότη, ποινικοποίησαν κάθε μορφή εργατικής διαμαρτυρίας και αντίστασης σέρνοντας συνεχώς στα δικαστήρια απεργούς, αποθέωσαν το ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα και την εργοδοτική ασυδοσία αφού προηγουμένως υποβάθμισαν περαιτέρω τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Αντιστεκόμαστε στην εργασιακή ζούγκλα που μας επιβάλλουν, συμμετέχουμε στα σωματεία μας και διεκδικούμε αγωνιστικά την επαναφορά των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι,

Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των κλαδικών μας συμβάσεων σε

Εμπόριο και Υπηρεσίες

Παράλληλα, παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο που ναρκοθετεί την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ), επιτρέπει στους εργοδότες να μην δεσμεύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΡ κωφεύει στις επεκτάσεις των ΣΣΕ που υπογράφονται μετά από σκληρό αγώνα ενώ έχει ουσιαστικά καταργήσει την υποχρεωτική Διαιτησία του ΟΜΕΔ. Το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων να έχει μείνει εδώ και 12 χρόνια χωρίς τη συλλογική προστασία των ΣΣΕ, να αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και σχεδόν πάντα με ατομικές συμβάσεις.

Για αυτό και η Απεργία στις 9 Νοεμβρίου, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία και να δώσει το μήνυμα του αγώνα για την επανάκτηση και των δικών μας συλλογικών συμβάσεων  στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, να  εφαρμόζονται υποχρεωτικά από το σύνολο των εργοδοτών. Η υπογραφή της Κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο Εμπόριο αποτελεί τη μητέρα των μαχών μας.

Συμμετέχουμε στην Πανεργατική Απεργία και διεκδικούμε:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας μέσα από την επαναφορά των Κλαδικών Συμβάσεων και της υποχρεωτικότητας τους στο Εμπόριο και στις Υπηρεσίες. Ενδυνάμωση και θωράκιση του ρόλου του ΟΜΕΔ. Υποχρεωτική Διαιτησία για τους εργοδότες και επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Κατοχύρωση του 5νθήμερου, 8ωρου, 40ωρου συνεχούς εργασίας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/21).
  • Κατώτατο μισθό 751 Ευρώ και επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
  • Δραστική μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, μείωση στο φόρο καυσίμων και των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Γενναία αύξηση του αφορολόγητου των μισθωτών.
  • Ουσιαστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο στα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών και των κατασχέσεων λογαριασμών μισθοδοσίας εργαζομένων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11/2022

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ  ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Για την ΟΙΥΕ

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment