Δελτίο τύπου – Ανακοίνωση ΟΙΥΕ: Για την μείωση του ωραρίου καταστημάτων, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Οι θέσεις και οι προτάσεις των εργαζομένων.

Αθήνα, 5/10/2022

 

 

Με αφορμή το διάλογο που άνοιξε δημόσια, αναφορικά με την ενδεχόμενη  μείωση του ωραρίου των καταστημάτων λόγω της ενεργειακής κρίσης, η Ομοσπονδία μας, εκπροσωπώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υπάρξει ένα λειτουργικό    ωράριο καταστημάτων, το οποίο θα θωρακίζει τον κλάδο και τους εργαζόμενους και να μην τους εξοντώνει, επισημαίνει τα εξής:

Η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινής Συμφωνίας μεταξύ των εκπροσώπων των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση με έκδοση σχετικής ΚΥΑ. Θυμίζουμε την εμπειρία του 1997, όπου η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για το ΩΡΑΡΙΟ μεταξύ ΟΙΥΕ και εργοδοτικών οργανώσεων του Εμπορίου κατέστη υποχρεωτική με την έκδοση ΚΥΑ 1162/1997 – ΦΕΚ 200/Β/17-3-1997. Η εφαρμογή του ωραρίου του 1997 είναι πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας.

Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να συνδιαλέγεται επιλεκτικά για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Η ενεργειακή κρίση, καθώς και η αύξηση του πληθωρισμού, η μείωση της αγοραστικής δύναμης και της καταναλωτικής δαπάνης, σε συνδυασμό με τη βίαιη μεταβολή του ωραρίου, θα πρέπει να συνδυαστεί με την προστασία των θέσεων εργασίας και τη μη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, καθώς και με ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του εμπορίου. Μέτρα που οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ζητούν μήνες τώρα.

Άλλωστε, ο τζίρος των καταστημάτων δεν κινδυνεύει από τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας, εφόσον αυτή γίνει συντεταγμένα και συμφωνημένα από όλες τις πλευρές. Οι καταναλωτές θα δαπανήσουν για το σύνολο των αναγκών τους ακόμη και με μειωμένο ωράριο, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες ωραρίου. Αντίθετα, το πρόβλημα του μειωμένου τζίρου οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την αισχροκέρδεια σε ενέργεια, την ακρίβεια σε καύσιμα και βασικά είδη διατροφής, με συνέπεια να εξανεμίζεται το εισόδημα των μισθωτών και να κατακρημνίζεται η αγοραστική δύναμη.

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία των ανωτέρω προβλημάτων είναι οι ικανοποιητικές  αυξήσεις στους μισθούς,  προκειμένου η αγορά να διατηρηθεί μέσα από την προστασία της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να προβεί άμεσα σε λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας/αισχροκέρδειας που επικρατεί στην αγορά και να μην αρκείται σε ασπιρίνες, όπως κάνει μέχρι σήμερα.  

Δεν μπορεί να γίνει και δε θα γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια περικοπής των αποδοχών των εργαζομένων, ούτε  οποιαδήποτε προσπάθεια απολύσεων ή τροποποίηση των όρων εργασίας στο όνομα της μείωσης του ωραρίου. Για το λόγο αυτό, η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να συνοδεύεται από θεσμικές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας και των μισθών των εργαζομένων.

Οι φαύλες λογικές για την αύξηση των ημερών λειτουργίας των καταστημάτων, με την κυριακάτικη λειτουργία και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους  δεν φέρνουν λύσεις, γεγονός που το βιώνουμε εδώ και 10 χρόνια. Για αυτό, με κορωνίδα τις από κοινού πρωτοβουλίες και συμφωνίες των μερών για τη στήριξη του εμπορίου και των εργαζομένων του, κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, η κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις  Κυριακές, η επαναφορά τόσο της Εθνικής Συμφωνίας για το Ωράριο όσο και  της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Εμπορίου, με δεσμευτικό χαρακτήρα για όλους. 

Για την ΟΙΥΕ

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

 

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment