Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου ΟΙΥΕ: Για μια ακόμη χρονιά, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της σχολικής καθαριότητας, ενώ η πανδημία αναζωπυρώνεται.

Αθήνα, 26/7/2022

 

Για μια ακόμη χρονιά, παρότι οι ειδικοί προβλέπουν για το φθινόπωρο νέα κορύφωση του 7ου κύματος  πανδημίας, οι ανάγκες αποσυμφόρησης των σχολικών τάξεων και η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε καθαριότητα κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των μαθημάτων, παραμένουν αυξημένες οι ανάγκες. Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες για λειτουργία περισσότερων σχολείων ως ολοήμερα, ως τις 6 το απόγευμα.

Το ΥΠΕΣ όμως έχει άλλη γνώμη, καθώς για 2η συνεχή χρονιά χρηματοδοτεί την πρόσληψη 14.500 συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών. Αριθμός που είναι εντελώς ανεπαρκής και, καταδικάζει ξανά τα σχολεία σε υποτυπώδη και επισφαλή καθαριότητα, ενώ οι ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας επιτάσσουν τη μέγιστη επαγρύπνησή μας.

Όπως εκτιμά η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων, αλλά και των σωματείων μας στην σχολική καθαριότητα, ο αριθμός των καθαριστριών συνολικά, παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα σε πολλούς Δήμους υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του αριθμού σε σχέση με πέρσι, καθώς και μειωμένων ωραρίων, αύξηση δηλαδή των εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο καθώς μεγάλος αριθμός καθαριστριών, μονίμων και συμβασιούχων συνταξιοδοτήθηκε, αυξάνοντας δραματικά τις ανάγκες σε προσωπικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στα Γιάννενα, όπου η κινητοποίηση εργαζομένων ανέδειξε πως, σε μια πόλη με πάνω από 90.000 κατοίκους, ο Δήμος μπορεί να διαθέσει με αυτή τη χρηματοδότηση μόνο 92 σχολικές καθαρίστριες!! Τη νέα χρονιά (2022-2023) θα εργαστούν 126 από τις 166 πέρσι, με τις 25 σε 4ωρη απασχόληση. Συνεπώς, για να παρέχουν οι Δήμοι στοιχειώδη καθαριότητα στα σχολεία και στα παιδιά μας πρέπει να το κάνουν με δικές τους δαπάνες, ενώ στην πλειονότητά τους είναι ελλειμματικοί!

Απαιτούμε:

  • Περισσότερα κονδύλια για τη σχολική καθαριότητα με επαρκή αριθμό καθαριστριών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

 

Η υγεία, η ασφάλεια των παιδιών μας και, η καθαριότητα των σχολείων

είναι αδιαπραγμάτευτες.

Για την ΟΙΥΕ

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment