Ανακοίνωση ΟΙΥΕ: Η κατάργηση της Κυριακής αργίας βλάπτει σοβαρά τα δημοκρατικά, εργασιακά ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και την ΥΓΕΙΑ.

Αθήνα, 7/5/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αδιανόητη η εμμονή του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 9 Μαΐου, συνεχίζοντας την προσπάθεια όλων των τελευταίων ετών να ξηλώσουν την Κυριακή αργία.

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά την 7η ημέρα της εβδομάδας παράγει 14 ημέρες συνεχούς λειτουργίας με ανάλογη έκθεση των εργαζομένων στον κίνδυνο και επιβαρύνει υγειονομικά ιδιαίτερα τους εργασιακούς χώρους.

Η πρακτική αυτή που επιβάλλει η Κυβέρνηση στα πλαίσια των στόχων της για πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εξόντωση των φτωχοποιημένων εργαζομένων στο εμπόριο, αλλά και της μικρομεσαίας επιχείρησης, διαμορφώνει μια βόμβα υγειονομική που θα οδηγήσει το εμπόριο ξανά σε λουκέτο.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας αποτελεί διακαή πόθο όλα τα τελευταία χρόνια των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών στον κλάδο και όχι μόνο.

Η πλημμελής τήρηση των πρωτοκόλλων από τις επιχειρήσεις θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων η οποία θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για κρούσματα στους χώρους εργασίας, καθώς επίσης πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν την υποχρέωσή τους για απολυμάνσεις των χώρων τους. Η λειτουργία κατά την ημέρα της Κυριακής προκαλεί απαγορευτική υγειονομική επιβάρυνση στον κλάδο.

Όπως αναδεικνύουμε και σε επιστολή μας στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΕΟΔΥ, πέρα από τη σταθερή θέση μας πως η Κυριακή αργία δεν παζαρεύεται και είναι απαραίτητη ως ημέρα ξεκούρασης για τους εργαζόμενους, στις συνθήκες της πανδημίας αποτελεί και υγειονομική ανάγκη η μη λειτουργία του κλάδου του εμπορίου την Κυριακή.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [417.92 KB]

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment