Ανακοίνωση ΟΙΥΕ 1η Μάη 2021: Όχι στην κατάργηση του 8ωρου! Όχι στην κατάργηση της ζωής μας!

Η φετινή Πρωτομαγιά δεν αποτελεί μόνο φόρος τιμής στους αγώνες και στο αίμα των εργατών του Σικάγο, αλλά αποκτά δραματική επικαιρότητα με την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου “Χατζηδάκη”.

Έναν αιώνα μετά την κατοχύρωση του 8ώρου, η κυβέρνηση με έναν νόμο επιδιώκει να ακυρώσει τα βασικά συνταγματικά κατοχυρωμένα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα «σπρώχνοντας» τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω! Με το νέο νομοσχέδιο:

  • Καταργεί το 8ωρο και επιβάλλει 10ωρη εργασία, θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία καταργώντας την αμοιβή των υπερωριών, οι οποίες θα συμψηφίζονται με ρεπό και άδειες.
  • Ακυρώνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων, με τις οποίες θα επιβάλλονται οι νέοι αντεργατικοί όροι για το 10ωρο ωράριο και την απλήρωτη εργασία.
  • Καταργεί την Κυριακάτικη Αργία και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.
  • Ταυτόχρονα, αυξάνει το ετήσιο όριο των υπερωριών έως 150.
  • Επιτίθεται στο «δίκαιο της απόλυσης» καταργώντας το δικαίωμα της επαναπρόσληψης του εργαζόμενου μετά από την απόφαση της νομικής προσφυγής του.
  • Ακυρώνει τους ελεγκτικούς κρατικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ), απορρυθμίζοντας κάθε έλεγχο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
  • Ξηλώνει τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 προκειμένου να αφαιρέσει κάθε δυνατότητα αντίδρασης των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση μ’ έναν νόμο ισοπεδώνει το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους, το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρεπείς συνθήκες!

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει ν’ αποτελέσει την αφετηρία των αγώνων της δικής μας γενιάς για την προάσπιση του 8ώρου, την προάσπιση των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων και εντέλει την προάσπιση της ίδιας της δημοκρατίας! Το σύνθημα του αγώνα παραμένει δραματικά επίκαιρο: «8 ώρες δουλειά – 8 ώρες προσωπικό χρόνο – 8 ώρες ανάπαυση» για όλους τους εργαζόμενους και όλες τις εργαζόμενες!

Καλούμε τα σωματεία μέλη μας να εντείνουν τον αγώνα για την ανατροπή του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις εργαζόμενες να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις-απεργιακές συγκεντρώσεις των εργατικών κέντρων της χώρας στις 4 & 6 Μάη.

Για την ΟΙΥΕ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [547.23 KB]

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment