Ανακοίνωση ΟΙΥΕ: Η κατάργηση της Κυριακής Αργίας, είναι η καταστροφή του εμπορίου και της ζωής μας!

Αθήνα, 27/1/2021

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή αποτελεί εμμονή για την κυβέρνηση, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι αξιοποιεί την πανδημία για να περάσει την μεταβολή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Στην περίοδο του lockdown νομοθέτησε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές (!!)Την ίδια στιγμή που όλος ο εμπορικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε απόγνωση μετά από δυόμισι μήνες – τους πιο καθοριστικούς μάλιστα για το εμπόριο – με τα καταστήματα κλειστά και τους εμποροϋπαλλήλους σε αναστολή, ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν προσθέτει απλά μία ακόμα μέρα λειτουργίας, αλλά ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ.

Η κυβέρνηση που με τις επιλογές της άφησε ουσιαστικά απροστάτευτους τους εργαζομένους τόσο εργασιακά από την απόλυση ή τη δυσμενή μεταβολή των όρων απασχόλησης, όσο και υγειονομικά, με τα αλλοπρόσαλλα και διάτρητα πρωτόκολλα που αλλάζουν κατά το δοκούν, έρχεται τώρα να δώσει με κυνισμό τη χαριστική βολή στη μοναδική μέρα ανάπαυσης, εξισώνοντας την Κυριακή με τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, επιχειρώντας να σχετικοποιήσει τον χαρακτήρα της αργίας και τις πολλαπλές σημασίες που η ίδια η λέξη αργία έχει στον πυρήνα της.

Η επταήμερη λειτουργία των καταστημάτων αποτελεί σταθερή επιδίωξη τα τελευταία χρόνια των μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών, η υλοποίηση της οποίας προσέκρουε στην αντίδραση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων εμπόρων. Η επταήμερη λειτουργία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των μικρό- μεσαίων επιχειρήσεων, που διατηρούν τον μεγάλο όγκο των θέσεων εργασίας, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αυτή τη χρονική στιγμή, η λειτουργία της Κυριακής θα ολοκληρώσει την καταστροφή του εμπορίου, καθώς θα επιταχύνει τα λουκέτα στην αγορά και θα τροφοδοτήσει μεγάλο κύμα απολύσεων.

Η κυβέρνηση οφείλει να μην επιτρέψει να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την προστασία του εμπορίου. Οφείλει να στηρίξει τους εργαζόμενους, που ζουν κάτω από το οριακό κόστος ζωής και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας με:

 

  • την απαγόρευση  των απολύσεων και των μεταβολών των ατομικών όρων εργασίας έως τις 30 Ιουνίου
  • την θεσμοθέτηση ημερήσιου πλαφόν υπερωριών
  • την αύξηση  της επιδότησης του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στο 100% των  μισθολογικών απωλειών
  • την γενναία αύξηση των επιδομάτων ειδικού σκοπού, τα οποία υπολείπονται του κατώτατου μισθού
  • την αύξηση του αφορολογήτου και την μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και την μείωση της παρακράτησης φόρου (ΦΜΥ) για τους εργαζόμενους στους πληττόμενους κλάδους
  • την διατήρηση της μείωσης των ενοικίων των κατοικιών των εργαζομένων  για όλους τους επόμενους μήνες.
  • την αύξηση του κοινωνικού μισθού, με μειώσεις για τους εργαζόμενους των τιμολόγιων των ΔΕΚΟ
  • την παράταση των συλλογικών συμβάσεων για όλο το 2021 και την επαναφορά της διαιτησίας του ΟΜΕΔ

 

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων περνάει από το χέρι του καταναλωτή. Kαλούμε το καταναλωτικό κοινό να σταθεί στο πλάι των εργαζομένων στο εμπόριο, απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο ισοπέδωσης της οικονομικής καταστροφής και των ζωών μας.

 

ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ!

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Για την ΟΙΥΕ

 

 

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment