Ανακοίνωση ΟΙΥΕ, για την εργατική πρωτομαγιά.

Αθήνα, 28/4/2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι ευκαιρία να θυμηθούμε πως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ό,τι κέρδισαν, το κατέκτησαν δίνοντας ενωμένοι σκληρούς και μεγάλους αγώνες. Το  1886,  οι  εργάτες του Σικάγου   άνοιξαν με θυσίες και αίμα τον δρόμο της ηρωικής νίκης, κατακτώντας εργασιακά δικαιώματα-όπως το 8ωρο- που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν για πολλές χώρες του δυτικού-κυρίως- κόσμου,αυτονόητα. Σήμερα και μετά από 10 χρόνια ακραίας οικονομικής λιτότητας και σφαγής στο εργασιακό τοπίο, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μας οδήγησαν στον οικονομικό όλεθρο, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν και πάλι προς όφελός τους την παγκόσμια κρίση που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους δίνεται να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολλών, σχεδιάζουν να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων τα σπασμένα της κρίσης και να μας γυρίσουν,οξύνοντας τις υπάρχουσες ανισότητες, σε εργασιακό καθεστώς χειρότερο και από αυτό που κέρδισαν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ πριν 134 χρόνια.

Στη  χώρα  μας,  από  την  πρώτη  στιγμή  της  υγειονομικής   κρίσης,  χιλιάδες εργαζόμενοι υπέστησαν βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας τους, καθώς με μονομερή  απόφαση  των  εργοδοτών  τους,  οι  συμβάσεις  τους  μετατράπηκαν  σε εκ περιτροπής,  ενώ  περισσότεροι  από  70.000  εργαζόμενοι  απολύθηκαν.  Σε  αυτές τις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας πρέπει να προστεθούν και οι καταχρηστικές ενέργειες εργοδοτών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί με μέτρα- «ασπιρίνες» και αναντίστοιχα με το μέγεθος και το βάθος της κρίσης που βιώνουμε, να αντιμετωπίσει την κρίση.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη και κατευθυνόμενα ΜΜΕ μας «προετοιμάζουν» για την επόμενη ημέρα. Καταστάσεις μεγάλης ύφεσης, έκρηξης της ανεργίας, ακραίας φτώχειας και δυστυχίας, καθεστώς μισής δουλειάς και μισού μισθού, εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας καταστημάτων, χρόνος εργασίας – λάστιχο δια της τηλεργασίας, βρίσκονται στο «μενού» των ισχυρών του πλανήτη.

Μία νέα σκληρή πραγματικότητα ξημερώνει που πρέπει να σηκώσουν στους ώμους τους πάλι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και ο κόσμος του μόχθου. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί όμως δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουμε εμείς ξανά την κρίση.

Απέναντι σ΄αυτή τη καταστροφική πολιτική που διαρκώς «βομβαρδίζει» και «ακρωτηριάζει» τις ζωές μας, ο μόνος νικηφόρος δρόμος είναι οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων.

Η   Ομοσπονδία   Ιδιωτικών   Υπαλλήλων   Ελλάδος   (ΟΙΥΕ)   καλεί   όλους   τους εργαζόμενους των κλάδων της, να σταθούν όρθιοι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Καλούμαστε σε έναν αγώνα με τον οποίο θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές που θέλουν να επιβάλουν. Καλούμε σε ενωτικό κάλεσμα, να παλέψουμε για την εργασία μας, την ασφάλισή μας, τα δικαιώματά μας και την επανακατάκτηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [103.86 KB]

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment