Επιστολή ΟΙΥΕ σε Υπουργό Εργασίας, για κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρούνται απο το επίδομα των 800 ευρώ.

Αριθ. Πρωτ.  55

Αθήνα, 2/4/2020

 

Προς

Τον Υπουργό Εργασίας

κ. Βρούτση

 

Θέμα: Κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρούνται από το επίδομα των 800 ευρώ.

 

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν και της έκδοσης των τελευταίων διευκρινιστικών εγκυκλίων στις 30/3/2020, είναι σαφές ότι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων αποκλείονται από τις σχετικές προβλέψεις για την παροχή του  επιδόματος  των 800 ευρώ και αφήνονται στην τύχη τους σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη:

 

  1. Για τους εποχικούς εργαζόμενους και εργαζόμενες στα τουριστικά γραφεία. Οι εργαζόμενοι αυτοί σε αντίθεση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, δεν λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για μία μεγάλη κατηγορία εργαζομένων στον τουρισμό, οι οποίοι ήταν εκτός αγοράς εργασίας για αρκετούς μήνες και ανέμεναν να πιάσουν δουλειά τον Μάρτιο που ξεκινάει η σεζόν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή μένουν στην κυριολεξία «επί ξύλου κρεμάμενοι» και επιπλέον δεν συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ.
  2. Για τους τουριστικούς συνοδούς. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αυτοί εργάζονται σε πολλαπλούς εργοδότες με συμβάσεις ολίγων ημερών ανάλογα με τις ημέρες διάρκειας του ταξιδιού των τουριστικών γκρουπς. Και αυτή η μεγάλη κατηγορία εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού δεν συμπεριλαμβάνεται στις ρυθμίσεις για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις ούτε για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν ούτε για τους εργαζόμενους που παραιτήθηκαν.
  3. Για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα που εργάζονται στην προώθηση των προϊόντων. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι για ακόμα μία φορά θύματα των στρεβλώσεων που έχουν επιβληθεί στην αγορά εργασία, καθώς εργάζονται με εργόσημο και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, παρόλο που οι επιχειρήσεις που εργάζονται έχουν ΚΑΔ 73.11 και εντάσσονται στις ρυθμίσεις.

Κύριε Υπουργέ,

Σ’ αυτές τις ζοφερές στιγμές η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον ασθενέστερο, δηλαδή τον εργαζόμενο, με όλα της τα μέσα, ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της σ’ αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνουμε.

 

Για την ΟΙΥΕ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [229.65 KB]

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment