ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ Η ΑΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΙΣ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [186.37 KB]

Αθήνα,  12/12/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ Η ΑΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΙΣ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου απέστειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), ζητώντας να κινηθούν άμεσα διαδικασίες νομοθετικής διασφάλισης της – υφιστάμενης εδώ και δεκαετίες – εθιμικής Αργίας των εργαζομένων στο Εμπόριο στις 2 Ιανουαρίου κάθε έτους, η οποία καταργήθηκε μετά από τις αλλεπάλληλες  μνημονιακές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώθηκε η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η Ομοσπονδία μας, τέλος, ζητά να υπάρξει άμεσα συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου (εργασιακές σχέσεις, Κυριακές, Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).

Για την ΟΙΥΕ

Επισυνάπτεται η επιστολή της ΟΙΥΕ προς την Υπουργό Εργασίας

Αθήνα, 12/12/2018

ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς

Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης &

Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κα Εφη Αχτσιόγλου

Θέμα: Κήρυξη Αργίας την Τετάρτη 2 Γενάρη 2019 στον κλάδο του  Εμπορίου

Κυρία Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, μετά την απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων (8 κατά έτος πανελλαδικά και 30-32 σε ορισμένες περιοχές κατά τη θερινή περίοδο), οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι  προσπαθούν πλέον να καταργήσουν και  τις θεσμοθετημένες αργίες των εργαζομένων στο Εμπόριο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα.

Ειδικά δε, κατά την εορταστική περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν 4 Κυριακές: 16, 23 και 30 Δεκεμβρίου, καθώς και 20 Ιανουαρίου 2019 (έναρξη εκπτωτικής περιόδου) με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ξεκούρασή τους αλλά και της γενικευμένης καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας περί συμπληρωματικού ρεπό και προσαυξημένης αμοιβής 75%.

Σημειώνουμε επίσης ότι, ήδη από πέρυσι (2017), οι εργοδότες του Εμπορίου, εκμεταλλευόμενοι κενά της νομοθεσίας, επιχείρησαν να λειτουργήσουν ελεύθερα όλα τα καταστήματα  την 26η Δεκεμβρίου, (η οποία τελικά με δική σας Υπουργική Απόφαση κηρύχθηκε  Αργία), την 2α Ιανουαρίου, αλλά και την ημέρα των Θεοφανείων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Με την προτροπή και σύσταση της γνωστής εργοδοτικής οργάνωσης του ΣΕΛΠΕ, μια σειρά από μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές  αλυσίδες καταστημάτων:  α) είτε προσπαθούν  να λειτουργήσουν στις 2 Γενάρη σε εμπορικά malls, εκπτωτικά κέντρα ή άλλες περιοχές στις οποίες ο κόσμος βγαίνει για βόλτα και για διασκέδαση, β) είτε αφού έχουν ήδη επιλέξει να μείνουν κλειστές λόγω αρνητικών συνθηκών της τοπικής αγοράς, ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ τους εργαζόμενους να δεχθούν υποχρεωτικό ρεπό ή υποχρεωτική κανονική άδεια!

Με άλλα λόγια, προσπαθούν να πετύχουν «με ένα σπάρο – δύο τρυγόνια».

Σας επισημαίνουμε ακόμα ότι, για τη λειτουργία των καταστημάτων στις 2 Γενάρη, οι εργοδότες επικαλούνται την Εγκύκλιο που εκδόθηκε το 2015 επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου (Εγγρ. 55857/1892/4-12-2015), σύμφωνα με την οποία έχει καταργηθεί (μετά  τις αλλεπάλληλες μνημονιακές παρεμβάσεις), η χορήγηση του γενικευμένου ρεπό (και ουσιαστικά αργίας) στους εργαζόμενους εμποροϋπαλλήλους, που δινόταν επί δεκαετίες σε αντάλλαγμα για την απασχόλησή τους κατά την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα (φέτος 23/12/2018).

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται εμφανές ότι επιχειρείται μια γενικευμένη εργοδοτική επίθεση με στόχο την κατάργηση όλων των αργιών στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εργατικό κόστος των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό σας ζητούμε:

  • Να καταργήσετε την Εγκύκλιο 55857/1892/4-12-2015.
  • Να κηρύξετε ως ημέρα Αργίας στο Εμπόριο την 2α Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Τέλος, σας ζητούμε να δεχθείτε άμεσα αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να σας αναπτύξουμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο Εμπόριο (εργασιακές σχέσεις, Κυριακές, ΣΣΕ κ.λπ) .

 

Κοινοποίηση:

  • ΓΣΕΕ

 

 

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment