ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [150.37 KB]

Αθήνα, 25/10/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αμοιβή 28ης Οκτωβρίου

Η ΟΙΥΕ βάσει τεκμηρίωσης του ΚΕΠΕΑ, ενημερώνει τα σωματεία μέλη της για τον τρόπο αμοιβής της 28ης Οκτωβρίου.

Η 28η Οκτωβρίου, συγκαταλέγεται στις αργίες όπου βάσει νόμου χαρακτηρίζονται ως προαιρετικές –εκτός και εάν  έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, ή Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, ή από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή.

Φέτος η 28η Οκτωβρίου είναι την Κυριακή, η οποία όμως είναι δια νόμου ημέρα υποχρεωτικής εβδομαδιαίας και ανάπαυσης των εργαζομένων.

Η αμοιβή άρα των εργαζομένων που ενδεχομένως απασχοληθούν την 28η Οκτωβρίου 2018, σε επιχειρήσεις που νομίμως λειτουργούν Κυριακές και αργίες, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και, προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση βέβαια που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Για την ΟΙΥΕ

 

 

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment