ΟΙΥΕ και σχολικές καθαρίστριες απεργούν στις 30 Ιουνίου

Αρχική Δημοσίευση: ErgasiaNews.gr 29.06.2016

Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Πάτρας, προετοιμάζοντας την απεργία της 30ής Ιουνίου και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, βρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ο οποίος μία ημέρα πριν είχε πραγματοποιήσει ανάλογη επίσκεψη και συντονισμό του κλάδου στα Ιωάννινα.

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 11.00 π.μ.
ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ)

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) με απόφαση της Διοίκησής της, πραγματοποιεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στην καθαριότητα των σχολείων από κοινού με όλα τα σωματεία – μέλη της στον κλάδο.

Ήδη η τρέχουσα σχολική χρονιά τελειώνει, όμως τόσο η καθαριότητα των σχολείων όσο και η εργασία των 9.500 καθαριστριών «με σύμβαση μίσθωσης έργου» για τη νέα σχολική χρονιά, είναι για μια ακόμα φορά στον αέρα!Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς.

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, αγωνίζονται καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια, ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.
Η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου και από ανάγκη επιβίωσης έχουν αποδεχθεί μια χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης δουλειάς τους.

Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα!
• Αμείβονται με 33,77 ευρώ μικτά τον μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.
• Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!
• Αμείβονται μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κλπ).
• Δεν λαμβάνουν όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ούτε δώρο Χριστουγέννων, ούτε δώρο Πάσχα, ούτε επίδομα άδειας.
• Το σύνολο σχεδόν των καθαριστριών είναι γυναίκες που στηρίζουν πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κλπ.
Κι όμως, παρά τα παραπάνω, η Κυβέρνηση εφέτος αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ήδη πενιχρής αμοιβής τους κατά 10%. Μείωσε το κονδύλι που εντάσσεται στον προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και αφορά στην καθαριότητα των σχολείων μας. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολεία των παιδιών μας και διεκδικούμε:
• Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.
• Να εκδοθεί άμεσα από τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών Απόφαση για την καθαριότητα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά 2016-2017 – Να μη μείνουν τα σχολεία χωρίς καθαρισμό.
• Καταβολή του 10% των αποδοχών, που αυθαίρετα και χωρίς καμιά λογική μας έχουν υφαρπάξει.
• Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΗ 2016

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 11.00 π.μ.
ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ)

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Για την ΟΙΥΕ.
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ!»

Κοινοποίησε το:
Blog Attachment